Thursday, 27 October 2011

cabaran bento

arini nk citer perihal bento..bento papa la.. sbb dia je yg keluar tiap2 hari..kami kt rumah xyah bento, mknan ada dpn mata. ;p

mula2 ..it was a stressful n challenging task.
sbb papa takmo bawa bekal nasi + lauk .. dia simply tak nak (reason undisclosed.hehe).. so pagi-pagi he will have a heavy breakfast (read: lunch), nasi + lauk.. and bento shud be easy-to-eat, and senang di bawa.

dulu2..tak reti (no idea) ape bento yg sesuai.
mcm dapat keje la, tpaksa wat 'research' tgk sana, tengok sini, usha blog tu, sekodeng blog ni,..

lama2...ok, easy breazy..hee..
mungkin sbb br nk start blaja2 kenal dapur, kenal bahan masakan..tu yg memula dulu perit skit.
skang (stil blaja) but at least dh mampu produce a few mknan yg 'passed' di mulut dan mata kami. hahahaha
kena gelakkan diri sendiri kejap yer... ^_^

it is a (still) challenging but self-rewarding task that i have learnt to enjoy as much as papa love savouring his bento.
gambaruuuuuu.....

jom la layan some gmbr2 bento papa ni...

dulu2..asyik bekalkan muffin or brownies je. not good eh!?

then dh start bjinak2 buat loaf.. homemade is GOOOOOOD!! ;)
so now he has a healthier option. with different filling everytime.. *suka!
sometime..layan jugak sushi roll, nasi camni dia mau la bawa.. senang nk mkn katanya.. (t_t)v

once in a while, bg biscuits pn kenyang .. almond and cadbury choc (chunky) lagi...
on a good sunny day, ibu buat roti sosej. sedap makan panas2.. buat 6pcs aje..
today's bento: tortilla wrap with minced meat ..ibu use nori and salad utk hold the meats.
semakin lama, bole la kata..semakin kreatif utk sedia kan bento papa.
kena selang seli la antara roti, rolls, wraps, etc. yg lebih penting lagi, it shud be easy-to-eat (again, an important aspect), nutricious, presentable (the power of presentation.hik hik), and sedap!

okeh, Nau-chan buat ape?
skrg dh makin dingin.. mlm dh makin panjang.. lepas maghrib ibu n Nau-chan ada sesi belaja + main.
dh penat main, kita main lagi.

i'm cooolll... ;)

ok, arini nk masak laksa kedah!
chaiyo!  *note: all dishes is my first time okeh. sbb bfore kawen semua makan stail tunjuk..career women la konon.hehehek.

(~_~)v
bopandot

3 comments:

fatimatuzzahra said...

kagum weh aku tengok masakan ko..aku kat sini men tunjuk2 n telan jer..nnti blk mesia leh ler ajar aku wat sushi..memang febret tp blk2 buat yg roll ngn dgn crabmeat n timun tu je..

Asmara said...

wah sedap2 bentonya. simple dan senangkan nak mkn. asben akk pun camtu, tp kdg2 bawak jugak nasi, biasa lauk yg kering mcm nihonjin punya bento. hihi..:D

bopandot said...

tim, sushi aku tak pass..tu kna suh chef buat.. stakat rolled boleh la. tu pun bguru ngan youtube nyer chikgu..;p

kak As, kna blaja ngan akak ni wat bento..mesti akak dh terer kn.. hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © ~::bits of our life::~