arini just nk share a few tips (cewaaahhh).. khas utk ibu2 yg bz tak sempat nk main masak2 di dapur lama2.
tip arini satu je.. 1 je lah dulu ye.
cerita:
Ibu pn bukan lah 'rajin' or selalu sgt brada di dapur. masa byk lagi kt The Little Guy. jap2 nk tido, kang nk main, nk mandi, nak golek2.. etc etc.. tmasuk ngan keje2 rumah yg lain selain mmasak....
Papa pagi2 nk breakfast berat, nasi or roti dan yg seangkatan..sbb lunch dia kat sekolah/lab..
aihh ape aku bebel ni tak ckp psl tips pun?!
ok, so pagi2 kalau rushing or 'malas' nk bkejar2 tp nk makan sedap, jom tgk how I "short cut" the times but produce happening meals. (bahahaha)..
1. Paste serba guna (that's a name yg Ibu bagi) ..
resepi sbnrnya ialah sambal belacan ayam penyet. but since it consists ikan bilis, bawang, cili, tomato, gula garam .. it act like my allrounder paste!
why I said so?
-nak goreng2 sayur pn bole.
-nak wat nasi goreng pun bole.
-nak guna as it is pun laaagi la bole, tambah salad/timun je as ulam. penambah selera!
resepi sambal belacan serba guna tuuu...
asalnya dari sini
- Sedikit minyak masak
- 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- 10 biji Cili padi
- 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
- 3 biji Bawang putih, hiris
- 5 biji Tomato, potong 4
- 5 cm Belacan
- 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
- 3 sudu gula merah/secukup rasa
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
- Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
- Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
- Masukkan gula merah dan gaul rata.
- Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
anytime nk guna, paste serbaguna dh ada ... (^_^)v
utk goreng nasi?
cuma tumis bwg merah/besar + ikan bilis, masukkan mix vege/sayur2, 1sudu makan sambal td, sedikit air (or tak letak pn ok), then nasi.. if nk kaler, letak la kicap skit.
if rajin letak la sosej, cendawan, telur.. the choices endless.. nasi goreng kan flexible.. :)
contoh breakfast nasi goreng ku.. ;) ayam goreng belen dinner.. |
sama mcm nasi goreng, tumis bwg putih yg diketuk, masuk 1-2 sudu makan sambal, sedikit air + kicap or sos tiram, then masukkan sayur2, kecilkan api and tutup kuali 2-3 min utk sayur masak. done!
how many minutes it took you to prepare those? kejap kan...??!
and no need added salt, sugar, or perencah segera! itu lebih penting... kurang2kan gula garam dlm makanan.
layan gambar je la yer...
Ibu harus lah letak sayur/salad byk2 sbb papa tak brapa rajin mkn sayur. tp kalo cantik2 camni, dia bole habiskan!
ok, nk share gmbr eskrem utk Aunty Saf..
nnt beli la, shedaapp..! (*_*)v
okeh, sekian..
( ^_^)/~~~
bopandot
2 comments:
clap tangan bnyak kali! hehe.. akak biasa buat pes bawang besar, bawang putih dan halia, blend semua siap2 dan simpan dlm bekas. yg ni lagi mcm2 lauk boleh buat. kari, kicap, merah, lemak, sweat sour dll. dah tak payah nk potong2 bawang lg dah sejuk2 ni malas nk main dgn air. hihi.. cuma nk masak nnti baru tmbh serai ke, lada ke, atau apa2. lg dgn ank2 kecik ni kan. yg pes dot buat ni pun lg mudah esp. nak buat nasik goreng pagi2 kan. :D
*Good job! hehe..
salam ida.. memang pepagi la masa yang terkejar2 kan.. akak kadang dah masak malam kalau rasa malas nak bangun pepagi.. hihihihi masuk peti sejuka tapi yang gulai la kalau yang mee atau nasi goreng tu tak la masak pagi tu gak la.. good tips leh la try nanti
Post a Comment