resepi amik kt DapurAulad.. aritu tgk dh sampai jemen resepi ni. hehehe..
nak salin kt sini la plak, kot2 ade sape2 nk tgk..
keropok lekor perantau
asal : minami133 of MyR
oleh : umi of dapuraulad
Bahan-bahan:
- 2 ekor ikan kembung/selayang(panjang 30 cm)- ade jumpa 3 ekor 580Yen
- 100 gm tepung "warabi mochi ko" = tepung sagu
- 30 gm tepung "katakuri ko" = tepung kanji (jumpa sbb byk kat sini)
- 1 1/2 sudu kecil garam
- sedikit ajinomoto- kami takde beli ...tak simpan kt umah..
- ***utk sos:***
- 3 sudu besar cili blend
- sedikit gula melaka
- 1 sudu kecil asam jawa(bancuh dgn air)
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar cuka
- 1 sudu besar tepung jagung utk memekatkan sos
- 2/3 cawan air
1. Bersihkan ikan. Ambil isi ikan dan kisar biar lumat
2. Gaul rata isi ikan dan tepung serta garam dan serbuk perasa (jika ada digunakan).
3. Ambil sedikit doh ikan ini dan gentel di atas papan canai sehingga jadi bentuk keropok lekor
4. Panaskan air dalam periuk. Masukkan keropok ikan tadi ke dalam air panas.
5. Angkat keropok setelah ia timbul iaitu bila sudah masak.
6. Boleh digoreng atau dimakan begitu sahaja bersama sos pedas.
dari kiri: tepung mochi, tepung gandum, dan tepung kanji |
rebus utk test mkn...sheeedaaaappp wooo.. pakai sos sweet thai je. |
rupa dah tak matter anymore, sbb yang penting rase ikan sangat 'banyak'.. masyuk layan...
owh, papa tak gemar yg dh digoreng. rebus lagi sedap katanya. ya setuju!
cubalah..
(*_*)v
bopandot
2 comments:
ida..ada satu lagi ikan yg sedap buat keropok lekor ni..tapi byk tulang skitla..bg jue taste dia better than ikan kembung tu..harga pun ok..nanti klu jue beli jue post gambo dia..
mantap keropok ko. Aku punya color gelap sikit tp asal ade rasa sudah :). Dah la aku punya kurang masin.. alasan bg kat Alwi, kurangkan mkn garam.. nnti mak buyong kena darah tinggi.. hahha :). Anyway, selamat mkn keropok. Aku rindu gile nak makan keropok lekor msia.. :)
Post a Comment