salam...
hari ni NAF selsema..dari mlm tadi dia tak selesa, takle tido lena. kejap2 jaga nk nenen..
sementara tunggu pukul 2.30pm nk pegi klinik ..bole update janji entry utk umi yg nk resepi gyoza.
sini kena call dulu..walaupun utk check camtu, papa call and this morning klinik is full (the one nearby our house, dkt ngan eki hiyoshi...)...
resepi gyoza ni diceduk dari rancangan Cooking with the Dog..japanese yg di englishkan. hehe.. Dog tu sebagai penyeri sebelah tukang masak dia je..
kulit gyoza as mentioned earlier, takde yg halal (so far tak jumpa) ..sbb mostly mmg letak sake.so, ibu dah melayu-kan guna kulit popiah order from online stor..halal punya..
*inti*
200g isi ayam (minced) - ibu guna daging cincang je
100g isi udang (minced) - tak letak, sbb ayam cukup kot
1sdm daun kucai
kubis bulat secukup rase -jgn byk sgt.pandai2 ler..
2pcs shiitake mushroom
some garlic and ginger - blend halus *ni ibu tambah
2 sdm oyster sauce *ni ibu tambah
1 1/2 sdm kicap cair - ibu guna syouyu
1 1/4 sdk garam
1/4 sdk gula
1/2 sdk minyak bijan *tak letak pon
some lada sulah
1 sdt tepung jagung
minyak masak + sedikit air utk masak
*cara*
1. campur semua bahan inti. sayur2 semua kena cincang halus yer. .. perap in fridge about 30min
2. masuk 1 sudu inti tgh2 kulit, letak air sekeliling kulit dan kepil or kelim..tekan2 skit supaya konfem kulit tu lekat and tak terbuka
3. cara kelim bole cari kat youtube. search for 'how to make gyoza'.
4. utk masak: guna kuali leper, better non-stick.masuk 1 sdm minyak masak, susun gyoza tp jgn rapat sgt hingga terlalu penuh..
5. on high heat, biarkan bawah gyoza sedikit perang, then on low heat masuk kan sedikit air sekeliling (sedikit as a few sudu di sekitar kuali) then tutup kuali utk masak secara steaming.
6. 6-8 min steaming..
7. siap!! dip with preferred sauce.. kami makan bersama kicap cair + gula yg dipanaskan..
note:
kulit popiah yg besar, lipat 4 dan gunting bulat utk 4 keping kulit gyoza.
Selamat mencuba.
bole refer rupa kt sini or sini
(>_<)V
bopandot
Friday, 24 June 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
wah tq tq ada entry khas lagi..
kulit popiah tu boleh bikin sendiri, cari kat MyR
ada resepi best
bole takde hal..
buat ler byk2, frozenkan.. kalo org dtg senang goreng jap.
buat ler dulu baru tau sedap ke tak! cuba tau..
Post a Comment