Tuesday, 28 June 2011

injection dan japan customer service

tak la nk memuji muja sangat sesuatu bangsa, but honestly ibu sgt impressed dgn budaya dan tatasusila org kt sini..sejak dtg sini, a few times ikut papa selesaikan document..byk contoh customer service yg excellent yg tak dpt dielak mesti dipuji..
dlm hati selalu berdoa, berharap..'kalau la diorang ni org islam..bagusnya'..

hari hujan...nk pegi klinik kanak2..
contohnya; masa kt Ward Office (pejabat pendaftaran)..pegawai yg bertugas di kaunter akan tekan nombor angka giliran dan berdiri sambil ckp something (sori tak paham)..tp mcm menjemput customer yg pegang no tu utk tampil ler lebih kurang. bila ade org bergerak, diorang detect and terus senyum dan tunggu org tersebut sampai ke meja mereka..dah sampai trus pegawai tu tunduk hormat selamat (ucapan) dan tangan mempersilakan customer duduk. senyum tak lekang yer. selesai urusan, sekali lagi mereka akan bangun dan tunduk hormat pada customer dan ucapkan terima kasih! arigatou gozaimasu..disertakan senyuman..
kat Malaysia tak jumpa lagi kot pegawai mcm ni.muka berat ade..
bagi mereka di sini, customer umpama tuhan. layan betul2 punya. senyum dan tunduk hormat sentiasa.
tu belum citer yg kt shopping mall lagi. aiyoo..betul2 "teruja" dgn budaya sebegini..wonderful isn't it?

ok2, kt klinik plak.. since papa can converse in nihongo so mmg takde mslh language la.
but of course ibu sentiasa memerhatikan..learning thru observation. nurse takde lah lebih or kurang pada customer layanan sama rata. nurse akan panggil nama anak dan tunggu depan pintu sampai kita masuk dan beri tunduk hormat. kita secara automatik akan rase hormat pada dia juga, kan? dan terus kita senyum dan tunduk pada dia juga.
tempat main sementara tunggu giliran
lengan hero lepas kena injek..hero sbb tak nanges pun! ;)
doctor memang sempoi, sampai ibu ter-tanya "ni ker doctor?" hahaha..sbb nurse sumer beruniform dan berapron. skali masuk doktor alamak stylo gitu. gelak2 dia tgk muka ibu terpinga kot. hehe
pandai dia buat sampai The Little Guy tak sedar pun dia kena injek.
kat sini tak penah buat 6serangkai like what we had in hometown. so masalah budak demam lepas kena injek almost non-existent. bagus2.. tp selang seminggu kena dtg lagi for 2nd dose. hehe
ubat and injek tak kena bayar sbb covered by insurance, but funny thing is that 'botol' ubat kita kena bayar.. ni kes2 nk go for green environment la ni. so if byr ade la dlm 90yen..
haluu..haluuu... eh, halu ke..makan tuh??!
ngan kakak Nuha yg dtg injek juga, dia 18bulan.. ;)
tp skali tgk dh sama size je diorang ni..;)
katun Anpanman is everywhere~ ni klinik punya..
muka tak puas ati tgk kami makan.. haha..sabar2..balik umah kita makan yer..?
balik dari klinik, singgah ke Apita beli brg2 dapur.
sekotak air 110yen..about RM4..hmmm..hehe
design straw yg ekonomik
straw pun design kecik..mmg la budaya kt sini meng-optimize kan segala2nya, including their drinks!!

lastly, nk tayang gambar dinner yg dh lama habis. sbb ni citer dh basi kan...
pasta cheesy + ayam madu sticky + papadom + sayur2..

(^_^)v
bopandot

2 comments:

umi said...

eh kat sini straw mmg cam gitu la..
kiranya jepun tiru org msia la ni hahaha...

Kamalia said...

Btul sgt. Customer service jepun mmg best. Penuh sopan santun, german tak camtu pun. Org sini muka ganas :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © ~::bits of our life::~